5. aug 2007

Foto- ja muiduretk


Käisime imetlemas Kallaste imetlusväärset kallast ja Mustvee vett, mis tegelikult ei olnudki must.

Kallastes on turistidel põnev. Seal on täpselt kaks vaatamisväärsust - liivakivipaljand ja vanausuliste kirik. Kirikusse sisse ei saa ja nii tuleb seda eriliselt kummastavalt renoveeritud hoonet aia tagant piiluda. Tore muidugi, et kiriku eest hoolt kantakse (erinevalt ülejäänud Kallastest), aga ma poleks nii kindel, et 19 sajandi hoonele just sellise raudse turvaukse ette peab panema. Jah tõesti, sel pildil on kiriku uks. Tellised on väravapost. Kas pole kaunis raamistus sel uksel?!

Päris jahmatamapanev värk. Seda enam, et elu linnakeses paistis olevat rahulik. Lapsed vurasid vanadel käuladel, tädid asjatasid linna ainsa poe ees turul porgandeid, sibulaid, Poola põõsa taga toodetudriideid müües. Onud muutsid niru või kakerdasid purjuspäi mõmisedes tänaval. Ka see tädike, kes kiriku ees muruplatsil päevauinakut tegi, ei paistnud kirikule erilist ohtu kujutavat. Nii et ma ei tea, kelle eest neil kirikut vaja kaitsta oli. Turistidehordid olid ka meeletud. Meie + 2 inimest.

Liivapaljand see-eest oli ilus värviline. Ilus kodu neil kaldapääsukestel. Ainult et keegi on hakanud kaldale liiva sisse nimederaamat koostama. Iseenesest on muidugi mõistlikum liivakivisse kui liivale oma nime kirjutada, aga see raamat vajaks kujundajat ja toimetajat. Üldse oleks sinna Peipsi äärde vaja talente. Mustvees ei olnud järves ujumise saundträkk eriti professionaalne, vajas produtsendi kätt, mis skuutrivendade tekitatud helid linnulaulu ja lainete laksumisega miksiks.

Seda, milline pääsuke, millises augus elas, teada ei saanud. Nad harrastasid sööstlaskumist
ülehelikiirusel. Mingid meeletult suured vindiparved lendasid ka ringi, aga otse loomulikult oli mul alati fotokas valel ajal vales kohas ja asendis. Nii et loodusfotograafi minust endiselt pole. Vähemalt elusloodus, mis eest ära lendab, tekitab raskusi. Lilledega on lihtsam.

Üldse läks piltidega nadisti. Laenasin vahepeal fotoka välja ja kui tagasi sain, ei taibanud vaadata, mis kõik toredaid funktsioone katsetatud ja nuppe vajutatud on. Ja nii said kõik sajad pildid eriliselt halva kvaliteediga (ISO 400 oli by default, kui kedagi huvitab. Ja mu kaamera puhul tähendab see seda, et detailide asemel on lilla-rohe-kollane hägu). Märkasin alles bussis teel Mustveesse (Mustvette? Mustveele?) et midagi on nihu, aga selleks ajaks olime juba oma 6 tundi ringi hänginud ja pilte plõksinud, nii et Mustveel ei viitsinudki eriti nagu enam. Kokkuvõtlikult siis mitte eriti produktiivne fotoretk.

Aga Mustvee on elusam linn kui Kallaste - skuutrid ja baarid ja inimesed ja Tsehhi tsirkus ja kohviku PepsiSands disku toimus ka õhtul. Sinna me kahjuks ei saanud jääda, piirdusime kohvikus meeleoluka Eesti mussi ja burksi nautimisega ja lahkusime bussiga ära koju.

Pilte tuleb varsti juurde. Aga hiljem. Praegu ootab ees vanaemakülastus.

Kommentaare ei ole:

veel sarnasel teemal

Related Posts with Thumbnails