27. märts 2009

Ehtenäitus geoloogia muuseumis

Põnev on elu, kui mõelda kui palju igasugu sündmusi ja sündmusekesi tegelikult linnas toimub, aga millest midagi ei tea ja mis enamasti tibatillukese rühma inimeste jaoks põnev tundub. Üleeile näiteks avati Tartu Geoloogia muuseumis Kunstiakadeemia ehtekunsti osakonna näitus “Loodus on ehe, ehe on ehe”.

Ühel pool koridori seinas vitriinid mineraalidega, mis muuseumis püsieksponaatideks, teisel pool vitriinides looduslikest materjalidest tehtud ehted. ehetes oli kasutatud muidugi kaduvväikest osa neist kivikestest, mis muuseumi kogudes on. Näiteks elavhõbedat polnud küll keegi ehtesse pannud.

DSC_0976

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mineraale oli põnev uurida, sest seal nägi täitsa naturaalsel kujul neidsamu, mida ma just FMGst tellisin ja mida ootan, hing ootustärevust täis. Ahhaati, jadeiiti ja karneooli näiteks. Pole ju poolvääriskivideks nimatatavaid kivikesi eriti näinud, katsunud ega kasutanud. Ja paljud ehtetegijad on neis vaimustuses. Ja vaadake, mis tumedad käkid siltide kuld ja hõbe all näidati. kõike muud kui glamuursed ja kaunid. ribikardinad jäid ka ilusasti pildile.

DSC_0971

Ehtenäitust täiendas Tanel Veenre loeng kaasaegsest eesti ehtekunstist ehk siis tegelikult küll Kunstiakadeemia ehte- ka sepakunsti osakonna tegemistest-töödest-inimestest. Huvitav oli. Huvitav on, kuidas Eesti ehtekunsti iseloomustab süngus, värvide puudumine, raskemeelsus. Sisekaemuslik. Ehtekunst pidadagi olema eneseväljendusviis ja selle levinuimaks vormiks on miniskulptuur, kuhu pannakse taha nõel ning nimetatakse seda prossiks. Ehk siis kantavus ja kaunidus ei ole märksõnad vaid eneseväljendus ja sõnum. Need kantavad ja ehte moodi asjad, mida mina oma vaiksel ja amatöörlikul moel näiteks teen, ei ole kindlasti ehtekunst vaid hoopis –disain.

mõned näited näituselt ka. minu maitse järgi ja üsna kantavad asjad. Keskmine on Kertu Tubergi toredast prossiseeriast. teiste autorid suutsin ma ära unustada. andke teada keegi, kui teate.

(edit:viimasel pildil on Andrus Rummi ehted)

DSC_0979 DSC_0980 DSC_0974

Hop Galerii Tallinnas korraldab pidevalt ehtenäituseid. Novembris näiteks on Kristiina Lauritsa oma. Seda vaataks meeleldi – tema oli üks ebatavaliselt rõõmsa-ja kergemeelne ja ilutsev oma ehetes. Ilmselt hispaanias õppimise mõju, arvas Veenre. Mulle meeldib.

3 kommentaari:

Katrix ütles ...

Viimasel pildil on Andrus Rummi ehted.

MARRE ütles ...

Aitähh, Katu!

Katrix ütles ...

Ja esimesel pildil oleva käevõru autor on Maarja Niinemägi.

veel sarnasel teemal

Related Posts with Thumbnails