4. dets 2007

mida teeb muna traadile?

Keetsin ära kanamuna. Panin muna kilekotti ja lömastasin lusikaseljaga ära ja sulgesin kilekoti 20 minutiks. Vahepeal keerasin kilekotti ümber ka. Mingi veidrik olen, arvate? Oh ei, katsetasin lihtsalt hõbeda oksüdeerimist. Kilekotis oli nimelt ka see hõbedatud traadist tehtud vään. Selline 'proovilapp' lihtsalt. Ja vat mis juhtus!



Uskumatu, mida üks tavaline muna 20 minuti jooksul hõbedaga teha!? Kasutasin seda õpetust. Aga lapsed, kui te tahate seda kodus järgi proovida, siis jätke meelde, et peenikeste traadikeerdude vahelt on muna võimatu kätte saada. Proovisin veega, proovisin harjaga, urgitsesin peenikese traadiga. Lootusetu. Pildilt on näha ka, kui hoolega vaadata. Ja küllap on varsti on mädamuna haisu tunda. Pealegi jäi miskpärast ühest kohast kahtlaselt mitteoksüdeerunuks see asi.

Aga mädamunahaisuvasase nipi leidsin ka - ei ole vaja muna ja hõbeasja üksteisega kokku mäkerdada. Tuleb lihtsalt hõbeasi ja muna tavalisse suht õhukindlalt suletavasse karpi panna. Nii et nad kokku ei puutugi. Geniaalne! Piisab munahaisust. Nii et tasub söögiga mängida küll. Teatud juhtudel. Segaseks on veel ainult jäänud, kas see muna pärast süüa ka kõlbab või paneb ta sööja näiteks helendama.

3 kommentaari:

TH ütles ...

Reaktsioon on järgmine :

Ag + H2S = Ag2S + H2

Ehk siis väävlit sisaldavate valkude kuumutamisel vabaneb divesiniksulfiid (mädamunalõhn), mis reageerib kenaste hõbedaga moodustades musta värvi hõbesulfiidi.

Ja seesama muna, mis sul hõbeeseme kõrval on, kõlbab vabalt veel süüa, eeldusel, et sa pole teda nädal aega kastis hoidnud.

Kui sa kunagi peaksid tahtma oma hõbeesemeid uuesti läikivaks saada...well, siis tead kelle käest kysida :)

MARRE ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
MARRE ütles ...

see on suhteliselt veider, et mädamunahais hõbeda ära määrib :)

aga muidu ei ole mul muud öelda, et küll sa oled ikka tark!

veel sarnasel teemal

Related Posts with Thumbnails